Ανακαίνιση Σπιτιού: Ποια είναι τα 5 κριτήρια που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπ’όψιν σου;

Το σπίτι μας είναι ο κόσμος μας… ας είναι όσο πιο όμορφος γίνεται
Έχεις αποφασίσει ότι φέτος θα κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι σου, ακολουθώντας το μότο που λέει “το σπίτι μας είναι ο κόσμος μας… ας είναι όσο πιο όμορφος γίνεται”. Σκέφτεσαι λοιπόν να αγοράσεις καινούργιες κουρτίνες, να αλλάξεις τα υφάσματα στα έπιπλα και ίσως να προκαλέσεις τις δημιουργικές σου ικανότητες ντύνοντας ένα τοίχο του σπιτιού με ταπετσαρία. Και γιατί όχι; Έχεις σκεφτεί όμως τι χρώματα, σχέδια, υφάσματα θες, πόσο καλή θα είναι η ποιότητα και τελικά με τι κριτήρια θα ψωνίσεις; Ποια είναι αισθητική που θα χρησιμοποιήσεις; θα επιλέξεις να είσαι vintage, θα επιμείνεις στο urbanστυλ που επιβάλει το trendτης εποχής ή θα διαλέξεις τη διαχρονική classyατμόσφαιρα; Θα τολμήσεις κάνοντας τη διακόσμηση του σπιτιού σου προσωπικό στοίχημα ή απλά θα επιλέξεις βάσει της τιμής;

Με την αρχή ότι είμαστε όλοι καταναλωτές ή αλλιώς homoconsumus, όπως θα έλεγαν και οι πιο ψαγμένοι της κατανάλωσης, η αγορά και η πώληση προϊόντων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Αγοράζουμε και καταναλώνουμε προϊόντα και υπηρεσίες για να ντυθούμε, να φάμε, να παίξουμε, να ταξιδέψουμε, να μορφωθούμε. Παίρνουμε αποφάσεις και κάνουμε επιλογές για το ποια προϊόντα θα καταναλώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες που επιθυμεί ο καθένας μας να ικανοποιήσει.

Η αλήθεια είναι πως εμείς οι καταναλωτές αρκετές φορές παίρνουμε αποφάσεις τυχαία, όσον αφορά στην αγορά ενός προϊόντος ενώ ταυτοχρόνως επηρεαζόμαστε από διάφορα χαρακτηριστικά, ακόμα και ψυχολογικά. Μπορεί βασικό ρόλο να παίζει η διακόσμηση μιας βιτρίνας, η παρουσίαση του εμπορεύματος, ο πωλητής και ο χώρος που βρίσκεται το εμπόρευμα για να αποφασίσουμε τι θα ψωνίσουμε. Αλλά, τελικά, τι υπερισχύει; Με τι κριτήρια επιλέγουμε τι θα καταναλώσουμε;

Πώς επιλέγει ο καταναλωτής το προϊόν που θα αγοράσει;
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν αφανείς παράγοντες για το ποια είναι τα κριτήρια, οι αποφάσεις, οι επιλογές και γενικά η αγοραστική συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, πηγαίνουμε για ψώνια με ένα πολύ καλό μας φίλο και ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα έχουμε τις ίδιες ανάγκες, συνειδητοποιούμε ότι επιλέγουμε διαφορετικά. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι λόγοι που δύο καταναλωτές της ίδιας κατηγορίας, όταν ψωνίζουν, ενεργούν διαφορετικά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών είναι πολύπλοκοι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, επομένως είναι αδύνατο να θεσπιστούν κανόνες που να εξηγούν πως παίρνει ο καταναλωτής αποφάσεις. Αν προσπαθήσουμε να θέσουμε κάποιους παράγοντες αυτοί είναι οι παρακάτω:

1. Ανάγκες
2. Τα κίνητρα
3. Η προσωπικότητα
4. Η αντίληψη του καταναλωτή
5. Οι διαθέσεις του καταναλωτή

Ωστόσο, παρατηρώντας απλά τις λέξεις και χωρίς να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές, μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένα στοιχεία που μας προσδιορίζουν ως καταναλωτές και τελικά ίσως και να καταλάβουμε τι θέλουμε… εν μέρει!

Βασικό tipκαι κλασσική συνταγή επιτυχίας είναι να γνωρίζει ο κάθε έμπορος/διακοσμητής/ πωλητής, ποιο είναι το καταναλωτικό κοινό (targetgroup) που επιθυμεί να προσελκύσει με αποτέλεσμα η βιτρίνα του να είναι κατάλληλα διακοσμημένη. Η καλύτερη διακόσμηση ωστόσο είναι η σύνθεση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες;

Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή…

  • Τα πλεονεκτήματα ενός προϊόντος μπορούν να καθορίσουν το πότε και πού θα ψωνίσει ένας πελάτης. Κάποιοι θα αγοράσουν οποιαδήποτε μάρκα, όσο αυτή είναι προσιτή. Αρκετοί καταναλωτές συγκρίνουν προϊόντα και τιμές και συνδέουν την τιμή με την ποιότητα ζωής. Πολλοί πελάτες ψωνίζουν με βάση το πρεστίζ τους, ψάχνοντας για χτυπητές μάρκες και οτιδήποτε προστάζει η μόδα. Οι πελάτες που γνωρίζουν καλά τη μόδα ψωνίζουν νωρίτερα μέσα στη σαιζόν από άλλους, που ψωνίζουν μόνο όταν έχουν ανάγκη.

 

  •  Όλοι οι διακοσμητές/πωλητές πρέπει να γνωρίζουν καλά τα προϊόντα τους, καθώς και τις ανάγκες κι επιθυμίες των καταναλωτών, στους οποίους στοχεύουν. Η απογοήτευση ενός πελάτη σημαίνει αρνητικές πωλήσεις. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο διακοσμητής/πωλητής πρέπει να διατηρεί και να αναπτύσσει ένα στυλ γι’ αυτά τα μαγαζιά, που να ταιριάζει µε βάση τους πελάτες τους, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να προβλέψει πως σκέφτεται ο καταναλωτής.

Τελικά, τι κερδίζει η ποιότητα, η τιμή ή ο συνδυασμός;
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά αρκετές φορές οι πελάτες αντιλαμβάνονται τις τιμές με έναν αντιοικονομικό τρόπο. Δηλαδή αγοράζουν ένα προϊόν με βάσει την οικονομική του αξία. Έρευνες, που έγιναν κατά καιρούς, έδειξαν πως οι καταναλωτές τείνουν να συνδυάσουν τις υψηλές τιμές με την ποιότητα των αγαθών. Υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι πελάτες αρνήθηκαν ένα εμπόρευμα, επειδή η τιμή του ήταν χαμηλή. Έτσι πολλοί καταναλωτές τείνουν να έχουν περισσότερες αμφιβολίες, όταν διαλέγουν ένα είδος με χαμηλή τιμή, παρά όταν διαλέγουν ένα άλλο είδος με υψηλή τιμή (Roger Cox, 1995).

Παρολαυτά, δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα κανόνα για τον τρόπο που ψωνίζουν οι καταναλωτές και να τον κάνουμε πανάκεια, καθώς υπάρχουν και οι πελάτες οι οποίοι επιλέγουν ένα προϊόν βάσει συνδυασμού. Με αλλά λόγια, ψάχνουν τις προσφορές, περιμένουν τις εκπτώσεις ή ακολουθούν μια αισθητική την οποία πλαισιώνουν με προϊόντα τα οποία μπορεί να είναι χαμηλότερης τιμής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υστερούν της αξίας τους.

Και σίγουρα, μπορεί να υπάρχουν μικρές συμβουλές για το πώς επιλέγει ο πελάτης ένα προϊόν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση όπως είναι η διακόσμηση είναι ένα στοίχημα αρχικά προσωπικό!

Για περισσότερες προτάσεις για να εξοπλίσετε και να διακοσμήσετε το σπίτι σας αναζητήστε μας στο www.alexiadis.gr ή στο κατάστημα μας Λ. Μεσογείων 259 Ψυχικό.

Pin It on Pinterest

Share This